A szeglemezes kötésű tetészerkezetek jellemzői és előnyei.


Szeglemez
 • A szelemezes kötésű rácstatrós szerkeztek mérnöki szerkezetek, melyekben minden egyes tartóra külön statikai számítás készül, így a szerketer maximálisan megbízható.
 • A tető illetve tartószerkeztek alapanyaga a kereskedelemben bárhol beszerezhető fenyő fűrészárú általános, 5-6 méteres szálakban.
 • A fa szabása és a szerkezetek összeállítása a lehető legnagyobb pontossággal történik, így a szerkezeti elemek méretei megegyeznek az előírtakkal, csupán néhány milliméteres eltérések lehetségesek.
 • Bizonyos esetekben például alacsony hajlásszögű, mediterrán tíőusú tetőszerkezeteknél statikailag csak ilyen, vagy ehhez hasonló mérnöki szerkezetek alkalmahatók.
 • A szeglemezes tartóval a hagyományos fedélszerketeknél nagoybb fesztávot lehet tervezni és kivitelezni közbenső alátámasztás nélkül. Mivel a szerkezet magában foglalja a födémszerkezetet, belső tartófalakat nem igényel, így az épületek belső kialakítása teljesen kötetlen, a térelválaszó falakat szabadon, tetszés szerint lehet elhelyezni a költségek növekedése nélkül.
 • Az épületek fesztávja elérheti akár a 50 métert is!
 • A tetőfedő anyag a hagyományos ácsszerketetekhez hasonlóan bármilyen anyag lehet ( pl. csrép, betoncsrép, acéllemez, zsindely stb. )
 • A hagyományos ácsszerketetekhez képest kisebb a faanyagigény, kisebb a tető önsúlya.
 • Az építőanyagok közti árkülönbség miatt a fa tartószerkezetek jóval olcsóbbak az acélszerkezeteknél, de tartósságuk, megbízhatóságuk megegyezik vele.
 • A szeglemezes egyben is ki tudjuk szállítani akár 30 méteres eszközökkel is.


Az építés folyamata.

 • A tetőszerkezet faanyagát természetes körülmények között szárítjuk, majd a felhasználandó anagyokat a szabás-méretrevágás után minden esetben áztatással favédőszerrel kezeljük, mely tartalmazza a fa lángmentesítésést, valamint a gomba és rovarkártevők elleni védelmet.
 • A kezelt elemek összeállítása egyedi gyártású munkaasztalokon történik. Az összeállított szerkezetek méretpontosságának ellenőrzáse után a szerkezetet ideiglenesen rögzítjük, hogy a préselés folyamán azok ne tudjanak elmozdulni, így a tartók méretei a statikai tarvvel megegyezők maradnak.
 • A szerkezetek végleges rögzítése a szeglemezek bepréselésével végződik melyeket egyedi tervezésű és gyártású nagy teljesítményű présgépekkel végezzük.


A szeglemezes kötésű tetőszerkezetek története.

A tetőszerkezet minden épület egyik lefgontosabb alkotóeleme. Ellentétben a falak anyagával - amely kortól és földrajzi régiónként nagyon sokféle lehet - a tetőszerkezetk évezredek óra mindenött a világon döntően fából készültek és készülnek ma is.

A Föld faállomány azonban - annak ellenére, hogy természetes, önmagát reprodukáló anyag - vészesen fogy, az emberiség sokkal többet használ fel belőle, mint amennyit büntetlenül megtehetne. Ennek a folyamatnak az egyenes következménye ,hogy az építőfa egyre drágább terkmék lesz. Ez volt az egyik oka annak, hogy amerikai mérnökök 1952-ben szabadalmaztatták az első szeglemez kötésű tetőserkezetet, ami rövid idő alatt a legelterjedtebb mérnöki faszerkezetté vált. Ma Észeak-Amerikában a tetőszerketetk túnyomó része szeglemezes rendszerű, de Nyugat Európában is - országonként eltérő mértékben - meghatározó piacrészt vívott ki magának.

Magyarorszűgon a 'Gang Nail' tető - amely a szeglemezes rendszer bevezetésében úttörő szerepet játszó ameriaka cég nevére utal - a hetvenes-nyolcvanas évek fában szűk esztendeiben nagy előszeretettel alkalmazott rendszer volt, elsősorban mezőgazdasági és kisebb üzemi épületek esetében. Mivel azonban - elsősorban a gyártásához szükséges jelentős beruházási költésgek miatt - a rendszer nem terjedt el igazán széles körben, a szeglemezes tetőszerkezetek alkalmazása lassan kihalt.

Az elmúlt 5 évben azonban a későbbiekhben felsorolt előnyök miatt a tervezők, építtetők és kivitelezők újra felfedezték, alkalmazása rohamosan terjed.

A szeglemez kötésű tetőszerkezet lényege: A szeglemez kötésű tetőszerkezet lényegében egy üzemben előre gyárott rácsos tartószerkezet amelynek csompontjaiban a fa rácsrudakat, illetve a tartó alsó és felső övet acél szeglemzek kapcsolják össze. A szeglemezeket hidraulikus préssel hajtják be a kapcsolódó fa elemekbe. A karmok geometriája megakadályozza azok kihúzódását a fából, így tartós, jól méretezhető kapcsolat alakult ki.